LakoBOX memory játékleírás

2013


Tartalom

Bevezetés – Köszöntő
1. Játékfelület ismertetése
Játékfelületet bemutató videók
Lakóházak a játékból
2. Szintek ismertetése
Funkció - Igények
Funkció - Terek
Funkcionális megoldások – Lakóházak
Funkció – Fény
Alacsony, intenzív rendszerek - Lakóházak
Tartószerkezeti rendszerek – Lakóházak
Közlekedési rendszerek - Terek
Energiatudatos rendszerek – Lakóházak
3. Szinteken szereplő fényképek szerzői
A Funkció – Igények szintjén szereplő fényképek szerzői:
A Funkció – Terek szintjén szereplő fényképek:
A Funkcionális megoldások – Lakóházak szintjén szereplő fényképek szerzői:
A Funkció – Fény szintjén szereplő fényképek szerzői:
Az Alacsony, intenzív rendszerek – Lakóházak szintjén szereplő fényképek szerzői:
A Tartószerkezeti rendszerek – Lakóházak szintjén szereplő fényképek szerzői:
A Közlekedési rendszer – Terek szintjén szereplő fényképek szerzői:
Az Energiatudatos rendszerek – Lakóházak szintjén szereplő fényképek szerzői:
A. A program forráskódja
 

„Creative people are curious, flexible, persistent, and independent with a tremendous spirit of adventure and a love of play.”

 
 --Henri Matisse, french painter 1869–1954

Kedves Játékosok, Hallgatók és Kollégák!

Bár a játék, a játékosság oktatás-pszichológiailag bizonyítottan meghatározó eleme a tanulási folyamatnak, a mai gyakorlat szerint az egyetemi tananyagok elenyésző hányada játékorientált. A LakoBOX tananyag koncepciója azért született meg, hogy kísérletet tegyünk ennek a hiánynak a minimális pótlására, legalább a lakóépülettervezés oktatásának terén.

A LakoBOX megalkotásának és fejlesztésének folyamatát magát is egy játékként fogtuk föl: kiindulásként egy „víruspályázatot” szerveztünk építészmérnök hallgatóknak, amelynek célja játék ötletek a lehető legnagyobb hallgatói bevonás melletti kitalálása és kifejlesztése volt:

„A víruspályázat lényege a következő: a pályázat minden vonatkozása «titkos», és folyamatosan változik, mutálódik. Titkos a pályázók neve, titkos és változik a zsűri névsora, titkos a konkrét feladat és titkos a határidő is. Minden pályázó csapat a saját útját járja saját ütemben és stílusban - minden jelentkező csapat időről-időre kap egy újabb kicsi feladatot, aminek a megoldásával előbbre lép egy játék fejlesztésében. A megoldás mikéntje «befolyásolja» a soron következő feladat tartalmát! A végeredmény közös: a legjobb játékterveket leprogramoztatjuk, megvalósítjuk, a legjobb pályázó csapatokat pedig bevonjuk a megvalósításba.” – részlet a víruspályázat kiírásából, amelyet 2012 márciusában írtunk ki. A csapatoknak egy logóval és az alábbi kérdésre adott válasszal kellett jelentkezniük: “Mit gondoltok a játék és az építészet kapcsolatáról?”

A víruspályázat egy internetes fórumon – www.lakobox.blogspot.com - terjedő ötletpályázat volt, amelyen a pályázó csapatok a folyamatos feladatmegoldás és személyre szabott feladat kiírások által egyre közelebb tudtak kerülni egy letisztázott és ellentmondásoktól mentes megoldáshoz. A bírálóbizottság – Kolossa József DLA, Kohout Dávid, Weiszkopf András - a beérkezett pályamunkákban konkrét játékötletekre, meglátásokra és véleményekre volt kíváncsi, amelyek őszinte és kreatív megoldásokként építik fel egy ilyen jellegű játékszoftver belső logikáját. A pályázatra harminc csapat (!) jelentkezett, akik négy-öt, csapatra szabott fordulón keresztül fejlesztették játékötleteiket 2012. júniusáig. A víruspályázat lezárultával számos játékötlettel és egy kreatív csapattal léptünk a játékfejlesztés következő fázisába.

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékéhez fordultunk, az ottani hallgatókkal közösen szertettük volna a játékötleteket szoftver formájában leprogramozni. A hallgatók vegyes csapatokat alkottak, amiben az építészek a játék ötletet és a grafikát adták, az informatikus hallgatók pedig a játékszoftverek programkódját fejlesztették. Az informatikus hallgatókból álló csapatot Charaf Hassan Dr. és csapata: Ekler Péter Dr. egyetemi adjunktus és Forstner Bertalan Dr. egyetemi docens az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének oktatói mentorálták, az együttműködés az ő segítségükkel jöhetett létre. Az informatikusokkal való együtt dolgozás eredményeképpen elkészült több játékprogram, amelyeket a 2013. március 21-én a Lakóépülettervezési Tanszéken tartott közös játékbemutató workshoppon ismerhettek meg a két tanszék oktatói. A játékok között, amiket bemutattunk volt több lakó torpedó játék, egy kettő dimenziós kép építős játék, egy felelet választós játék és egy memóriajáték. A játékok fejlesztésében részt vettek Balog Richárd, Józsa Ernő, Krassay Péter Sebestyén, Nagy Richárd és Sárközi Péter Gergő informatikus hallgatók, illetve Bánáti Bodó, Babos Annamária, Vátyi Gergő és Vereb Dér Anna építészmérnök hallgatók. Az építészmérnök hallgatók munkáját Kolossa József DLA mentorálta, konzultálta és Weiszkopf András segítette. Végül közös elhatározással a LakoMEMORY játékot programoztuk végig Szamos Andor informatikus hallgató segítségével, Weiszkopf András grafikai tervei alapján.

A “TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0055 Tananyagfejlesztés a lakóépületek tervezése tárgykörben, különös tekintettel a fenntartható és energiatudatos szemléletmódra” című projekt keretében fejlesztett LakoBOX szintjeit végigjátszva a játékosok megismerkedhetnek a Lakóépülettervezési Tanszék szerint a lakóépületek tárgykörében megépült, értéket képviselő épületekkel. A játék ezen példák mentén végigvezet a lakófunkciók térbeli igényein, a többlakásos rendszerek összefüggésein, a tartószerkezeti és az energiatudatos megoldásokon.

Kellemes időtöltést és jó játékot kívánunk!

Budapest, 2013

a LakoBOX csapata

[Megjegyzés]Megjegyzés

link a játékhoz: LakoBOX memory

A játékfelület két részből áll. Bal oldalon találhatóak a játék szintjei, pályái, jobb oldalon pedig maga a memóriajáték. Egy szintre való kattintás után, csak az első pálya látható. A következő pályákra csak az előző teljesítésével lehet tovább haladni, egy szinten összesen öt pálya található. Egy-egy játék alkalmával a program méri a játékidőt és megjegyzi az addigi legjobbakat, így vissza lehet térni, megdönteni az aktuális rekordokat. Az Újraindít gomb megnyomása után az időmérés újraindul, a képek összekeverednek és a pálya újra kezdhető. A Megállít gombra kattintva az időmérés megáll, a játék szünetel. A memória játékban bármelyik képre kattintva lehet a játékot folytatni.

A LakoMEMORY-ban az első és harmadik pályán minden kép látszik, az eltalált párok kiszürkülnek. A második és negyedik pályán a képek csak kattintásra jelennek meg, majd újra eltűnnek, az eltalált párok pedig láthatóak maradnak. Az ötödik pályán négy ikonhoz kell a többi képet csoportosítani, a helyes csoportosítás után a kép látható marad. Bármelyik, egyszer már teljesített pályára később lehetőség van visszatérni.

A játékot teljes képernyőn a legjobb játszani, így az egész játékfelület látható a képernyőn. A játék az adatokat a böngésző memóriájába rögzíti. Az előzmények törlése után az adatok elvesznek!

A játékban lehetőség van egy saját memóriajáték elkészítésésre is, amelyet a saját játék gombra kattintva lehet letölteni. A programot kitömörítés után az index.html ikonnal lehet elindítani. Első futtatásnál egy demójátékot lehet látni, ennek képanyaga cserélhető le. A letöltött 'sajat' mappában található 'imgegyik' és az 'imgmasik' mappa tartalmát kell lecserélni a kívánt képekre, olyan módon, hogy az összetartozó képek neve mindkét mappában ugyanaz legyen - pl.: az imgegyik mapában lévő 7.jpg kép párja az imgmasik mappában lévő 7.jpg kép. A saját játékba összesen 8 képpár feltöltésére van lehetőség.

Interaktív animációk a játékból:

Kép a sorház két tömbjéről

Kép a szociális bérház bejárata felől

Kép az acél és fa ház lejtő felőli oldaláról

Kép az Alemao-ház medencéje felől

Beltéri fotó Reyes utcai lakóházáról

Beltéri fotó az Átriumház előcsarnokáról

Kép a Bluff-ház lejtő felőli oldaláról

Kép a Bordeaux ház udvar felőli oldaláról

Kép a Coffou Cottage üveghomlokzata felől

Kép a Crescent-ház udvara felől

Kép Arroyo családi házáról az utca felől

Kép a családi házról a bejárata felől

Kép Turányi Gábor családi házáról

Kép a D lakóházról a csatorna másik oldaláról

Kép az egyfalas házról az utca felől

Kép az EMV lakóépület belső sarkáról

Kép felülről Erik Gunnar Asplund házáról

Kép a társasház lépcsőházáról

Beltéri fotó Günther Domenig házáról

Kép a "Haka" patio egy házának udvaráról

Kép Cs. Juhász Sára hétvégi házáról

Kép Vadász György hétvégi házáról

Kép családi házról a folyó irányában

Kép az épület dél irányba néző napelekkel fedett tetejéről

Kép az egyszintes előregyártott elemekből épült kollektív házról

Archív felvétel Luigi Figini házáról

Kép az M ház átriumáról

Kép a Makasa lakóépületről az utca felől

Archív kép a Mathenesse Siedlungról

Kép a balatonakarattyai nyaralóról

Kép Ralph Erskine házáról

Kép az SB ház teraszáról

Kép a Schwarzpark lakóépület belsejéből a kert felé nézve

Kép egy stúdió bővítéséről

Légifotó a Kingo házakról

Kép az Utzon-házról a sziklák felől

Archív felvétel vasvázas bérházról

Kép a Villa Anbar belső udvaráról

Archív felvétel a Villa Wagnerről

Beltéri fotó William Morris házáról

20 lakásos sorház

Kép a sorház két tömbjéről

61 lakásos szociális bérház

Kép a szociális bérház bejárata felől

Acél és fa ház

Kép az acél és fa ház lejtő felőli oldaláról

Alemao-ház

Kép az Alemao-ház medencéje felől

Reyes utcai lakóház

Beltéri fotó Reyes utcai lakóházáról

Átrium ház

Beltéri fotó az Átriumház előcsarnokáról

Bluff-ház

Kép a Bluff-ház lejtő felőli oldaláról

Bordeaux ház

Kép a Bordeaux ház udvar felőli olaláról

Coffou cottage

Kép a Coffou Cottage üveghomlokzata felől

Crescent-ház

Kép a Crescent-ház udvara felől

Családi ház

Kép Arroyo családi házáról az utca felől

Családi ház orvosi rendelővel

Kép a családi házról a bejárata felől

Családi ház

Kép Turányi Gábor családi házáról

D lakóház

Kép a D lakóházról a csatorna másik oldaláról

Egyfalas ház

Kép az egyfalas házról az utca felől

EMV lakóépület

Kép az EMV lakóépület belső sarkáról

Erik Gunnar Asplund háza

Kép felülről Erik Gunnar Asplund házáról

Társasház a várban

Kép a társasház lépcsőházáról

Gunther Domenig háza

Beltéri fotó Günther Domenig házáról

"Haka" patio házak

Kép a "Haka" patio egy házának udvaráról

Hétvégi ház

Kép Cs. Juhász Sára hétvégi házáról

Hétvégi ház

Kép Vadász György hétvégi házáról

Home in Geres

Kép családi házról a folyó irányában

Kísérleti bioklimatikus épület

Kép az épület dél irányba néző napelemekkel fedett tetejéről

A játék során az alacsony, intenzív beépítésű lakások rendszere, a rendszert alkotó lakóházak funkcionális elrendezése ismerhető meg a rendszer és az azt alkotó elemek néhány jellemző elrendezésének vizsgálatával.

Az alacsony, intenzív beépítési mód olyan csoportos beépítési módot takar, ahol a lakóegységek telkei nem önállóak vagy elzárt ingatlanok, hanem az egész „épületegyüttes" közös telken áll. Ezen a szinten az alacsony intenzív rendszerek szinte végtelen számú beépítési változata közül ismerhető meg néhány, a hozzájuk tartozó lakásokkal, lakóegységekkel. Az első négy pályán beépítési tervek, helyszínrajzok láthatóak és külső fotók a lakásokról. Az ötödik pályán az alacsony, intenzív beépítésű lakóházak négy jellemző példája ismerhető meg.

Az alacsony, intenzív beépítési mód épülettípusai nagy szintterületi mutatóval telepített épületcsoportok, amelynek valamennyi lakásegységéhez önálló használatú kert csatlakozik közvetlenül. Az első, második, harmadik és negyedik pályán az alacsony intenzív rendszerű lakóházakról készített külső fotók párosíthatóak össze a hozzájuk tartozó, teljes épületcsoportot ábrázoló beépítési tervvel. Az ötödik pályán négy alacsony, intenzív beépítési módú lakóház-csoporthoz tartozó külső - belső fotók, illetve helyszínrajzok rendezhetőek az épületcsoportok szerint.

Az Alacsony, intenzív rendszerek – Lakóházak szintjén szereplő fényképek:

A játék során a lakóházak építésénél előforduló tartószerkezeti rendszerek közül ismerhető meg néhány jellemző. Ezen a szinten a különböző építési módok – elemes falazott, könnyűszerkezetes, paneles, pillérvázas –, és a szerkezet adta lakóház-formálási lehetőségek közül látható néhány.

A választott tartószerkezet nagyban befolyásolja a tervezett lakóház térszervezését. Míg a könnyűszerkezetes építési mód egy viszonylag kötetlen rendszerben engedi szervezni az épületet, addig a paneles építési mód egy nagyon kötött, előre gyártott elemekből építkező rendszer. Az elemes falazott építési mód nagy szabadságot ad, de egyéb merevítő szerkezet nélkül nem alkalmas nagyobb épületek felépítésére. A pillérvázas építési mód a gyors szerkezetépítés és a kötetlen térszervezési lehetőségek miatt jól alkalmazható több szintes lakóépületeknél.

A szint pályáin az eltérő tartószerkezeti rendszerű lakóházak vizsgálhatóak, és tartószerkezeti rendszerük szerint csoportosíthatóak. Az első, második, harmadik és negyedik pályán a lakóházakról készült fényképeken kell felismerni a tartószerkezeti rendszereket, majd a képeket a tartószerkezeti rendszerek „ikonjával" kell párosítani – a fényképek a megfelelő színű „ikonnal" párosíthatóak. Az ötödik pályán a különböző tartószerkezeti rendszerű lakóházak csoportosíthatóak a tartószerkezetek szerint.

A Tartószerkezeti rendszerek – Lakóházak szintjén szereplő fényképek:

A játék során a többszintes, többlakásos lakóépületek közös használatú közlekedőinek rendszere és a választott rendszerből következő külső és belső téralakítás közötti összefüggések ismerhetőek meg néhány jellemző elrendezés vizsgálatával.

Ezen a szinten az eltérő közlekedési rendszerekkel rendelkező többszintes, többlakásos lakóházak a közlekedési rendszerük és lakótereiket bemutató rajzok alapján vizsgálhatóak. A játékban többlakásos lakóépületekről készült fényképek, és az épületekhez tartozó alaprajzi – közlekedési rendszert is ábrázoló – sémák láthatóak. Az ötödik pályán különböző többszintes, többlakásos lakóépületek csoportosíthatóak a közlekedési rendszereik alapján.

A többszintes lakóépületek lakásainak függőleges megközelítésére a közös használatú lépcsők vagy felvonók szolgálnak, a lakások vízszintes elérésére pedig a folyosók. Az első, második, harmadik és negyedik pályán a többszintes, többlakásos lakóházak közlekedési rendszereit ábrázoló sémák párosíthatóak az épületről készült fotóval. Az alaprajzi sémákon a piros szín a függőleges közlekedési vonalakat, a kék szín pedig a vízszintes közlekedési vonalakat jelöli. Az ötödik pályán a többlakásos lakóépületek közlekedési rendszereik alapján csoportosíthatóak – egyfogatú, többfogatú, oldalfolyosós, középfolyosós.

A Közlekedési rendszer – Terek szintjén szereplő fényképek:

Az épületenergetika az épületbe beérkező energiák, a komfortérzet előállításához szükséges energiafelhasználás és az épületből távozó energiák összességének vizsgálata.

A játék során a lakóházak energiafelhasználását tudatosan kezelő és csökkentő energiatudatos rendszerek és a lakóépületek térszervezésére gyakorolt hatásuk ismerhető meg néhány jellemző példa vizsgálatán keresztül.

A tájolás és a szerkezet tudatos megválasztásával, nagyobb hatékonyságú épületgépészeti rendszerek beépítésével, a természet nyújtotta megújuló erőforrások használatával a lakóházak külső erőforrás igénye nemcsak hogy nullára csökkenthető, hanem az épület energia termelésére is alkalmassá válhat. A szint pályáin eltérő energiatudatos rendszereket alkalmazó lakóházak vizsgálhatóak, az épületfotók és a hozzájuk tartozó energiatudatos megoldások ikonjainak összepárosításával.

Az energiatudatos rendszerek jelenthetnek passzív, védekező jellegű megoldást – zöldhomlokzat, földház, passzívház – vagy olyan rendszert, amely aktívan kihasználja a Föld megújuló energiaforrásait – talajhő, szélturbina, napcella, naptér, aktívház. Az első, második, harmadik és negyedik pályán az energiatudatos rendszereket alkalmazó lakóházakról készült fényképek párosíthatóak a rendszerek felismerése után az energiatudatos rendszereket ábrázoló „ikonokkal”. Az ötödik pályán a különböző energiatudatos rendszerű lakóházak a felhasznált energiatudatos rendszerek szerint rendezhetőek csoportokba.

Az Energiatudatos rendszerek – Lakóházak szintjén szereplő fényképek:

1/1/2 Balatoni nyaraló

1/1/3 Crab Creek House

1/1/4 IKEA

1/1/5 The Abbotsford Warehouse Apartments

1/1/6 Balatoni nyaraló

1/1/7 Családi ház

1/1/8 Haifa House

1/2/1 Coffou Cottage

1/2/2 Balatoni nyaraló

1/2/3 Crab Creek House

1/2/5 The Abbotsford Warehouse Apartments

1/2/6 Balatoni nyaraló

1/2/7 Családi ház

1/2/8 Haifa House

1/3/1 Gardner 1050

1/3/2 Apartment at Bow Quarter

1/3/3 Bamboo Residency

1/3/4 22 Dandár Park

1/3/5 Apartment Building

1/3/6 Apartment at Bow Quarter

1/3/7 Apartment Building

1/3/8 Apartment Building

1/4/1 Gardner 1050

1/4/2 Apartment at Bow Quarter

1/4/3 Bamboo Residency

1/4/4 22 Dandár Park

1/4/5 Apartment Building

1/4/6 Apartment at Bow Quarter

1/4/7 Apartment Building

1/4/8 Apartment Building

1/5/1 Családi ház

1/5/2 Szentendrei villa

1/5/3 The Brick Loft

1/5/4 Családi ház

 • 2011

 • Šlaito st., Birštonas, Litvánia

 • Gintautas Natkevičius, Tomas Kuleša, Adomas Rimšelis

 • fotó: G.Česonis

 • forrás: Építészfórum: http://epiteszforum.hu/node/21339

1/5/5 Családi ház

1/5/6 Villa Storingavika

1/5/7 TBONE House

1/5/9 Bamboo Residency

1/5/10 Fortress House

1/5/11 Townhouse

1/5/12 Új városi blokk

 • 2012

 • Kessel-Lo, Leuven, Belgium

 • Bogdan & Van Broeck Architects

 • fotó: Leo Van Broeck, Olmo Peters, Matthias Van Rossen

 • forrás: Építészfórum: http://epiteszforum.hu/node/18339

2/1/1 Robie-ház

 • 1909

 • Chicago, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

2/1/2 A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának bérháza

 • 1937

 • Margit körút, Budapest, Magyarország

 • Hofstatter Béla, Dolmány Ferenc

 • fotó: Haar Ferenc

 • forrás: Tér és Forma, 1938, Pápai Ernő Műintézete, Budapest

2/1/3 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Morgens Prip-Buus

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

2/1/4 Casa Gaspar

 • 1991

 • Zahora, Spanyolország

 • Alberto Campo Baeza

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

2/1/5 12 lakásos ház

 • 1992-93

 • Víznyelő utca, Budapest, Magyarország

 • Mónus János, Szőke Zsuzsanna, Nagy Sándor

 • fotó: Mónus János

 • forrás: Magyar Építőmúvészet 1995/1

2/1/6 Bordeaux-ház

 • 1998

 • Bordeaux, Franciaország

 • Rem Koolhaas

 • fotó: Colin Davies

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

2/1/7 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Alvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

2/2/1 Robie-ház

 • 1909

 • Chicago, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

2/2/2 A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának bérháza

 • 1937

 • Margit körút, Budapest, Magyarország

 • Hofstatter Béla, Dolmány Ferenc

 • fotó: Haar Ferenc

 • forrás: Tér és Forma, 1938, Pápai Ernő Műintézete, Budapest

2/2/3 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Morgens Prip-Buus

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

2/2/4 Casa Gaspar

 • 1991

 • Zahora, Spanyolország

 • Alberto Campo Baeza

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

2/2/5 12 lakásos ház

 • 1992-93

 • Víznyelő utca, Budapest, Magyarország

 • Mónus János, Szőke Zsuzsanna, Nagy Sándor

 • fotó: Mónus János

 • forrás: Magyar Építőmúvészet 1995/1

2/2/6 Bordeaux-ház

 • 1998

 • Bordeaux, Franciaország

 • Rem Koolhaas

 • fotó: Colin Davies

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

2/2/7 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Alvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

2/2/8 Colony Mews

2/3/1 Werkbundsiedlung

 • 1932

 • Jagdschloßgasse, Bécs, Ausztria

 • A. Lurcat, J. Hoffmann, R. Bauer, O, Strnad, Adolf Loos, J.Groag, G. Guevrakian, G. Rietweld, Holzmeister, Wachberger, Walter Loos, Bieber-Niedermoster, L.Pilleviski1, W. Sobotka, Miklós Velits

 • fotó: Dr. Bierbauer Virgil

 • forrás: Tér és Forma, 1932

2/3/2 Többlakásos lakóépület

 • 1955-57

 • Via Giuseppe Dezza 49., Milánó, Olaszország

 • Gio Ponti

 • fotó: Gio Ponti Archives - Salvatore Licitra, Milano

 • forrás: Graziella Roccella: Gio Ponti, Taschen, Köln 2009

2/3/3 Társasház

 • 1958

 • Tokió, Japán

 • Kunio Maekawa

 • fotó: Maekawa Associates

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 103. old.

2/3/4 Halen housing estate

 • 1961

 • Halen, Thalmatt, Bern, Svájc

 • Atelier 5

 • fotó: Albert Winkler

 • forrás: Hubert Hoffmann: Urban Low-Rise Group Housing, Terrace Houses, Patio Houses, Linked Houses, Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, 1967

2/3/5 Társasház

 • 1985-88

 • Nimes, Franciaország

 • Jean Nouvel, Jean-Marc Ibos, Frédéric Chambon, Jean-Rémi

 • fotó: Philippe Ruault

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 178. old.

2/3/6 Háromlakásos villa, emeletráépítés

 • (1932) 1991-1996

 • Kavics utca 8/D, Budapest, Magyarország

 • Tomay Tamás

 • fotó: Budai Enikő

 • forrás: Új Magyar Építőművészet, 1998/3, 28. o.

2/3/7 Croix-Rousse szociális lakóépület

 • 1999

 • Lyon, Franciaország

 • Frederic Borel

 • fotó: Nicolas Borel

 • forrás: New Urban Housing, 104. old.

2/3/8 Társasház (Magház)

 • 2002

 • Rottenbiller u., Budapest, Magyarország

 • Dévényi Tamás

 • fotó: Häider Andrea

 • forrás: Alaprajz, 2002/05, 16. old.

2/4/1 Werkbundsiedlung

 • 1932

 • Jagdschloßgasse, Bécs, Ausztria

 • A. Lurcat, J. Hoffmann, R. Bauer, O, Strnad, Adolf Loos, J.Groag, G. Guevrakian, G. Rietweld, Holzmeister, Wachberger, Walter Loos, Bieber-Niedermoster, L.Pilleviski1, W. Sobotka, Miklós Velits

 • fotó: Dr. Bierbauer Virgil

 • forrás: Tér és Forma, 1932

2/4/2 Többlakásos lakóépület

 • 1955-57

 • Via Giuseppe Dezza 49., Milánó, Olaszország

 • Gio Ponti

 • fotó: Gio Ponti Archives - Salvatore Licitra, Milano

 • forrás: Graziella Roccella: Gio Ponti, Taschen, Köln 2009

2/4/3 Társasház

 • 1958

 • Tokió, Japán

 • Kunio Maekawa

 • fotó: Maekawa Associates

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 103. old.

2/4/4 Halen housing estate

 • 1961

 • Halen, Thalmatt, Bern, Svájc

 • Atelier 5

 • fotó: Albert Winkler

 • forrás: Hubert Hoffmann: Urban Low-Rise Group Housing, Terrace Houses, Patio Houses, Linked Houses, Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, 1967

2/4/5 Társasház

 • 1985-88

 • Nimes, Franciaország

 • Jean Nouvel, Jean-Marc Ibos, Frédéric Chambon, Jean-Rémi

 • fotó: Philippe Ruault

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 178. old.

2/4/6 Háromlakásos villa, emeletráépítés

 • (1932) 1991-1996

 • Kavics utca 8/D, Budapest, Magyarország

 • Tomay Tamás

 • fotó: Budai Enikő

 • forrás: Új Magyar Építőművészet, 1998/3, 28. o.

2/4/7 Croix-Rousse szociális lakóépület

 • 1999

 • Lyon, Franciaország

 • Frederic Borel

 • fotó: Nicolas Borel

 • forrás: New Urban Housing, 104. old.

2/4/8 Társasház (Magház)

 • 2002

 • Rottenbiller u., Budapest, Magyarország

 • Dévényi Tamás

 • fotó: Häider Andrea

 • forrás: Alaprajz, 2002/05, 16. old.

2/5/1 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Ole Rafn

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

2/5/2 "Carpet"-type housing estate "Biserhof"

 • 1956-1960

 • Biserhofstrasse, Biserhof, St. Gallen, Svájc

 • Heinrich Danzeisen, Hans Voser

 • fotó: Friedhelm Thomas

 • forrás: Karl Krämer, Einfalmilienhauser in der Gruppe, KARL KRÄMER VERLAG, Stuttgart, 1966

2/5/3 "Carpet"-type housing estate "Biserhof"

 • 1956-1960

 • Biserhofstrasse, Biserhof, St. Gallen, Svájc

 • Heinrich Danzeisen, Hans Voser

 • fotó: Friedhelm Thomas

 • forrás: Karl Krämer, Einfalmilienhauser in der Gruppe, KARL KRÄMER VERLAG, Stuttgart, 1966

2/5/4 Társasház

 • 1958

 • Tokió, Japán

 • Kunio Maekawa

 • Key Urban Housing of the Twentieth Century, 103. old.

2/5/5 Coffou Cottage

2/5/6 "Mauerberg" lakóházas beépítés

 • 1963-1964

 • Siedlung Mauerberg, Bécs, Ausztria

 • Roland Rainer

 • fotó: Hubert Hoffman

 • forrás: Hubert Hoffmann: Urban Low-Rise Group Housing, Terrace Houses, Patio Houses, Linked Houses, Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, 1967

2/5/7 Extension of a Barn

2/5/8 Bordeaux-ház

 • 1998

 • Bordeaux, Franciaország

 • Rem Koolhaas

 • fotó: Hans Werlemann, Hectic Pictures

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

2/5/9 Családi ház

 • 2001

 • Groenoord-Zuid, Schiedam, NL

 • NIO Architecten

 • fotó: Hans Pattist

 • forrás: Juan Blesa, Multi-Family Housing, EDITORAL PENCIL, Valencia, 2008.

2/5/10 18 apartmanház

 • 2002-2006

 • Granadilla de Abona, Tenerife, Spanyolország

 • Eustaquio Martínez García, Virgilio Gutiérrez Herreros

 • fotó: Miguel Curbelo

2/5/11 H lakóháza

2/5/12 Lakóépület, Alfonso Reyes u.

 • 2003

 • Alfonso Reyes, 58, Mexico city, Mexico

 • Dellekamp Arquitectos

 • fotó: Oscar Necoechea

 • forrás: New Urban Housing, 110. old.

3/1/1 Saját ház

 • 1898

 • Belgium

 • Victor Horta

 • fotó: Ministère de la Région de Bruxelles-Capitale

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen

3/1/2 Robie-ház

 • 1909

 • Chicago, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

3/1/3 Vízesés-ház

 • 1935-37

 • Bear Run, Pennsylvania, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

3/1/4 A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának

 • 1937

 • Margit körút, Budapest, Magyarország

 • Hofstatter Béla, Domány Ferenc

 • fotó: Haar Ferenc

 • forrás: Tér és Forma, 1938, Pápai Ernő Műintézete, Budapest

3/1/5 Pasaréti úti társasház

 • 1937

 • Pasaréti út 7., II. Budapest, Magyarország

 • Molnár Farkas

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

3/1/6 Unité d'Habitation

 • 1952

 • Marseilles, Franciaország

 • Le Corbusier

 • fotó: FLC/ADAGP, Paris and DACS, London, 2008

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 82. old.

3/1/7 12 lakásos ház

 • 1992-93

 • Víznyelő utca, Budapest, Magyarország

 • Mónus János, Szőke Zsuzsanna, Nagy Sándor

 • fotó: Mónus János

 • forrás: Magyar Építőmúvészet 1995/1

3/1/8 20 lakásos sorház

 • 1998-2001

 • Barlang utca, Budapest, Magyarország

 • Cságoly Ferenc, Keller Ferenc

 • fotó: Keller Ferenctől kapott anyag

3/2/1 Saját ház

 • 1898

 • Belgium

 • Victor Horta

 • fotó: Ministère de la Région de Bruxelles-Capitale

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen

3/2/2 Robie-ház

 • 1909

 • Chicago, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

3/2/3 Vízesés-ház

 • 1935-37

 • Bear Run, Pennsylvania, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

3/2/4 A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának

 • 1937

 • Margit körút, Budapest, Magyarország

 • Hofstatter Béla, Domány Ferenc

 • fotó: Haar Ferenc

 • forrás: Tér és Forma, 1938, Pápai Ernő Műintézete, Budapest

3/2/5 Pasaréti úti társasház

 • 1937

 • Pasaréti út 7., II. Budapest, Magyarország

 • Molnár Farkas

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

3/2/6 Unité d'Habitation

 • 1952

 • Marseilles, Franciaország

 • Le Corbusier

 • fotó: FLC/ADAGP, Paris and DACS, London, 2008

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 82. old.

3/2/7 12 lakásos ház

 • 1992-93

 • Víznyelő utca, Budapest, Magyarország

 • Mónus János, Szőke Zsuzsanna, Nagy Sándor

 • fotó: Mónus János

 • forrás: Magyar Építőmúvészet 1995/1

3/2/8 20 lakásos sorház

 • 1998-2001

 • Barlang utca, Budapest, Magyarország

 • Cságoly Ferenc, Keller Ferenc

 • fotó: Keller Ferenctől kapott anyag

3/3/1 Behrens-ház

 • 1901

 • Darmstadt, Németország

 • Peter Behrens

 • fotó: Bildarchiv Foto Marburg

 • Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

3/3/2 Zentai úti villa

 • 1934

 • Szépvölgyi út 88/b, Budapest II., Magyarország

 • Fischer József

 • fotó: Fischer József

 • forrás: Tér és Forma, 1935/1. 16-17 o.

3/3/3 Saját ház

 • 1937

 • Svédország

 • Erik Gunnar Asplund

 • fotó: F.S.Sundahl

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

3/3/4 Családi ház

 • 1968-1970

 • Vöröslászló út 100., Szombathely, Magyarország

 • Vincze Csaba

 • fotó: Tóth Imre

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1971/6. 36. old.

3/3/5 Hétvégi ház

 • 1974-1976

 • Erdőalja u., Budapest III., Magyarország

 • Vadász György

 • fotó: Vidovics István

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1978/5

3/3/6 Crescent-ház

 • 1997

 • UK

 • Ken Shuttleworth/ Foster and Partners

 • fotó: Nigel Young/ Foster and Partners

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

3/3/7 Bordeaux-ház

 • 1998

 • Bordeaux, Franciaország

 • Rem Koolhaas

 • fotó: Hans Werlemann, Hectic Pictures

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

3/3/8 Acél és fa ház

 • 2005

 • Asturias, Spanyolország

 • Ecosistemaurbano

 • fotó: Emilio P. Doiztua

 • forrás: 5 5/Architecture sustainable , Editorial Pencil s.l., Valencia 2007, 349. old.

3/4/1 Behrens-ház

 • 1901

 • Darmstadt, Németország

 • Peter Behrens

 • fotó: Bildarchiv Foto Marburg

 • Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

3/4/2 Zentai úti villa

 • 1934

 • Szépvölgyi út 88/b, Budapest II., Magyarország

 • Fischer József

 • fotó: Fischer József

 • forrás: Tér és Forma, 1935/1. 16-17 o.

3/4/3 Saját ház

 • 1937

 • Svédország

 • Erik Gunnar Asplund

 • fotó: F.S.Sundahl

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

3/4/4 Családi ház

 • 1968-1970

 • Vöröslászló út 100., Szombathely, Magyarország

 • Vincze Csaba

 • fotó: Tóth Imre

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1971/6. 36. old.

3/4/5 Hétvégi ház

 • 1974-1976

 • Erdőalja u., Budapest III., Magyarország

 • Vadász György

 • fotó: Vidovics István

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1978/5

3/4/6 Crescent-ház

 • 1997

 • UK

 • Ken Shuttleworth/ Foster and Partners

 • fotó: Nigel Young/ Foster and Partners

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

3/4/7 Bordeaux-ház

 • 1998

 • Bordeaux, Franciaország

 • Rem Koolhaas

 • fotó: Hans Werlemann, Hectic Pictures

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

3/4/8 Acél és fa ház

 • 2005

 • Asturias, Spanyolország

 • Ecosistemaurbano

 • fotó: Emilio P. Doiztua

 • forrás: 5 5/Architecture sustainable , Editorial Pencil s.l., Valencia 2007, 349. old.

3/5/1 Villa Tugendhat

 • 1930

 • Brno, Cseh Köztársaság

 • Mies van der Rohe

 • fotó: David Židlický

 • forrás: Mies van der Rohe

3/5/2 Johnson-ház

 • 1949

 • New Canaan, USA, Connecticut

 • Philip Johnson

3/5/3 HB ház

 • 2007

 • Ljubljana, Szlovénia

 • Bevk Perovic

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: El croquis 160, Madrid, 2012/II., 111. old.

3/5/4 „Haka” patio houses

 • 1963-1965

 • Hakamaankuja, Tapiola, Helsinki

 • Pentti Ahola

3/5/5 Társasház

 • 1976

 • Seville, Spanyolország

 • Cruz y Ortiz Arquitectos

 • fotó: Duccio Magamba

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 152. old.

3/5/6 Villa Anbar

 • 1993

 • Dammam, Szaúd-Arábia

 • Peter Barber

 • fotó: Peter Barber

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

3/5/7 A Georgia nyugdíjintézeti bérháza

 • 1936

 • Rákóczi út, Károly körút, Budapest, Magyarország

 • Dr. Tarát Béla, Novák Ede

 • fotó: Kozelka

 • forrás: A Tér és Forma, 1936, IX., Sós György, Budapest

3/5/8 Bérház

 • 1937

 • Pozsonyi út 40-50., Budapest XIII., Magyarország

 • Hofstätter Béla, Domány Ferenc

 • fotó: Haar Ferenc

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége

3/5/9 Lakóház

 • 2002

 • Fukuoka, Japán

 • NKS architects

 • fotó: Okamoto Kouji Technistaff

 • forrás: NKS Architects

3/5/11 Lakóépület (Schwarzpark)

 • 2004

 • Basel, Svájc

 • Miller&Maranta

 • fotó: Ruedi Walti Fotografie

 • forrás: 8/Multi-Family Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2008

3/5/12 Egyfalas ház (ikerház)

 • 2007

 • Zürich, Svájc

 • Kristian Kerez

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: El croquis 145, Madrid, 2009/II., 159. old.

4/1/1 Tugendhat-ház

 • 1928-30

 • Brno, Csehország

 • Ludwig Mies van der Rohe

 • fotó: Pavel Stecha

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/1/2 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Ole Rafn

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

4/1/3 Saját ház

 • 1963

 • Svédország

 • Ralph Erskine

 • fotó: Max Plunger

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/1/4 Selmer House

 • 1963

 • Oslo, Norvégia

 • Wenche Selmer

 • fotó: Jens Salmer

 • forrás: Elisabeth Tostrup: Norwegian Wood, Princeton Architectural Press, New York 2006

4/1/5 Villa Anbar

 • 1993

 • Dammam, Szaúd-Arábia

 • Peter Barber

 • fotó: Peter Barber

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

4/1/6 Családi ház

 • 2000

 • Budapest, Magyarország

 • Turányi Gábor

 • fotó: Hajdú József

 • forrás: szerk. Lévai-Kanyó Judit: 5 ház, Terc Kft., Budapest 2003

4/1/7 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Álvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

4/1/8 SB ház

 • 2004

 • Ljubljana, Szlovénia

 • Bevk Perovic

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: El croquis 160., Madrid, 2012/II., 43. old.

4/2/1 Tugendhat-ház

 • 1928-30

 • Brno, Csehország

 • Ludwig Mies van der Rohe

 • fotó: Pavel Stecha

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/2/2 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Ole Rafn

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

4/2/3 Saját ház

 • 1963

 • Svédország

 • Ralph Erskine

 • fotó: Max Plunger

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/2/4 Selmer House

 • 1963

 • Oslo, Norvégia

 • Wenche Selmer

 • fotó: Jens Salmer

 • forrás: Elisabeth Tostrup: Norwegian Wood, Princeton Architectural Press, New York 2006

4/2/5 Villa Anbar

 • 1993

 • Dammam, Szaúd-Arábia

 • Peter Barber

 • fotó: Peter Barber

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

4/2/6 Családi ház

 • 2000

 • Budapest, Magyarország

 • Turányi Gábor

 • fotó: Hajdú József

 • forrás: szerk. Lévai-Kanyó Judit: 5 ház, Terc Kft., Budapest 2003

4/2/7 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Álvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

4/2/8 SB ház

 • 2004

 • Ljubljana, Szlovénia

 • Bevk Perovic

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: El croquis 160., Madrid, 2012/II., 43. old.

4/3/1 Tyroler József háza

 • 1935

 • Harangvirág u. 11., Budapest II., Magyarország

 • Molnár Farkas

 • fotó: Seidner

 • forrás: Tér és Forma, 1936/9., 14.old.

4/3/2 Chamberlain-ház

 • 1940

 • Wayland, Massachusetts, USA

 • Marcel Brauer

 • fotó: Ezra Stoller/Esto

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/3/3 Johnson-ház

 • 1949

 • New Canaan, Connecticut, USA

 • Philip Johnson

 • fotó: Paul Rocheleau

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/3/4 Saját ház

 • 1971

 • Spanyolország

 • Jorn Oberg Utzon

 • fotó: Soeren Kuhn

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/3/5 Fisher-ház

 • 1973

 • Philadelphia, Pennsylvania, USA

 • Louis Kahn

 • fotó: Roberto Schezan/ Esto

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/3/6 Saját ház

 • 1986

 • Ausztria

 • Günther Domenig

 • fotó: Gerald Zugmann

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/3/7 Crescent-ház

 • 1997

 • UK

 • Ken Shuttleworth/ Foster and Partners

 • fotó: Nigel Young/ Foster and Partners

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

4/3/8 Egyfalas ház (ikerház)

 • 2007

 • Zürich, Svájc

 • Kristian Kerez

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: El croquis 145, Madrid, 2009/II., 153. old.

4/4/1 Tyroler József háza

 • 1935

 • Harangvirág u. 11., Budapest II., Magyarország

 • Molnár Farkas

 • fotó: Seidner

 • forrás: Tér és Forma, 1936/9., 14.old.

4/4/2 Chamberlain-ház

 • 1940

 • Wayland, Massachusetts, USA

 • Marcel Brauer

 • fotó: Ezra Stoller/Esto

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/4/3 Johnson-ház

 • 1949

 • New Canaan, Connecticut, USA

 • Philip Johnson

 • fotó: Paul Rocheleau

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/4/4 Saját ház

 • 1971

 • Spanyolország

 • Jorn Oberg Utzon

 • fotó: Soeren Kuhn

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/4/5 Fisher-ház

 • 1973

 • Philadelphia, Pennsylvania, USA

 • Louis Kahn

 • fotó: Roberto Schezan/ Esto

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/4/6 Saját ház

 • 1986

 • Ausztria

 • Günther Domenig

 • fotó: Gerald Zugmann

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/4/7 Crescent-ház

 • 1997

 • UK

 • Ken Shuttleworth/ Foster and Partners

 • fotó: Nigel Young/ Foster and Partners

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

4/4/8 Egyfalas ház (ikerház)

 • 2007

 • Zürich, Svájc

 • Kristian Kerez

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: El croquis 145, Madrid, 2009/II., 153. old.

4/5/1 Bordeaux-ház

 • 1998

 • Bordeaux, Franciaország

 • Rem Koolhaas

 • fotó: Colin Davies

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/5/2 Home in Geres

 • 2006

 • Canicada, Portugália

 • Graca Correia, Roberto Ragazzi

 • fotó: Fernando Alda

 • forrás: 7/Single-Family Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2008

4/5/3 Egyfalas ház (ikerház)

 • 2007

 • Zürich, Svájc

 • Kristian Kerez

 • fotó: Hisao Suzuki

 • forrás: El croquis 145, Madrid, 2009/II., 159. old.

4/5/4 Vízesés-ház

 • 1935-1937

 • Bear Run, Pennsylvania, USA

 • Frank Lloyd, Wright,

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

4/5/5 Saját ház

 • 1971

 • Spanyolország

 • Jorn Oberg Utzon

 • fotó: Soeren Kuhn

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/5/6 M-ház

 • 1997

 • Tokio, Japán

 • SANAA (Kazuyo Sejima es Ryue Nishizawa)

 • fotó: Shinkenchiku-sha

 • forrás: Clare Melhuish: Modern Houses 2, Phaidon, London, 2000

4/5/7 Saját ház

 • 1993

 • Rua Cartelas Vieira, Portugália

 • Eduardo Souto de Moura

 • fotó: Duccio Malagamba, Barcelona

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

4/5/8 Kísérleti lakóház

 • 2003

 • Hanoi, VN

 • C+A Coelacanth and Associates

4/5/9 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Alvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

4/5/10 Croix-Rousse szociális lakóépület

 • 1999

 • Lyon, Franciaország

 • Frederic Borel

 • fotó: Nicolas Borel

 • forrás: New Urban Housing, 104. old.

4/5/12 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Alvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

5/1/1 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Ole Rafn

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

5/1/2 12 lakásos ház

 • 1992-1993

 • Víznyelő utca, Budapest, Magyarország

 • Mónus János, Szőke Zsuzsanna, Nagy Sándor

 • fotó: Mónus János

 • forrás: Magyar Építőmúvészet 1995/1

5/1/3 20 lakásos sorház

 • 1998-2001

 • Barlang utca, Budapest, Magyarország

 • Cságoly Ferenc, Keller Ferenc

 • fotó: Keller Ferenctől kapott anyag

5/1/4 Sorház

 • 1999

 • Gavião, Portugália

 • José Gigante, Nuno Valentim Lopes

 • fotó: Luís Ferreira Alves, João Gomes

 • forrás: Antonio Giménez, Conchi Monzonís: Collective Housing, EDITORIAL PENCIL, S.L., Valencia, 2006.

5/1/5 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Alvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

5/1/6 Családi házak

 • 2004

 • Cádiz, Spanyolország

 • Rafael Otero González

 • fotó: Fernando Alda

 • forrás: Antonio Giménez, Conchi Monzonís: Collective Housing, EDITORIAL PENCIL, S.L., Valencia, 2006.

5/1/8 Colony Mews

5/2/1 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Ole Rafn

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

5/2/2 12 lakásos ház

 • 1992-1993

 • Víznyelő utca, Budapest, Magyarország

 • Mónus János, Szőke Zsuzsanna, Nagy Sándor

 • fotó: Mónus János

 • forrás: Magyar Építőmúvészet 1995/1

5/2/3 20 lakásos sorház

 • 1998-2001

 • Barlang utca, Budapest, Magyarország

 • Cságoly Ferenc, Keller Ferenc

 • fotó: Keller Ferenctől kapott anyag

5/2/4 Sorház

 • 1999

 • Gavião, Portugália

 • José Gigante, Nuno Valentim Lopes

 • fotó: Luís Ferreira Alves, João Gomes

 • forrás: Antonio Giménez, Conchi Monzonís: Collective Housing, EDITORIAL PENCIL, S.L., Valencia, 2006.

5/2/5 Terracos de Braganca

 • 2004

 • Lisszabon, Portugália

 • Alvaro Siza

 • fotó: Jose Rodrigues

 • forrás: 4/Collective Housing, Editorial Pencil s.l., Valencia 2006

5/2/6 Családi házak

 • 2004

 • Cádiz, Spanyolország

 • Rafael Otero González

 • fotó: Fernando Alda

 • forrás: Antonio Giménez, Conchi Monzonís: Collective Housing, EDITORIAL PENCIL, S.L., Valencia, 2006.

5/2/7 Quinta Monroy

5/2/8 Colony Mews

5/3/1 "Soholm housing estate"

 • 1950-1955

 • Bellevuekrogen, Klampenborg, Gentofte, Dánia

 • Arne Jacobsen

 • fotó: D+W

 • forrás: Carsten Thau, Kjeld Vindum: Arne Jacobsen, The Danish Architectural Press / Arkitektens Forlag, Koppenhága, 2001

5/3/2 "Carpet"-type housing estate "Biserhof"

 • 1956-1960

 • Biserhofstrasse, Biserhof, St. Gallen, Svájc

 • Heinrich Danzeisen, Hans Voser

 • fotó: Friedhelm Thomas

 • forrás: Karl Krämer, Einfalmilienhauser in der Gruppe, KARL KRÄMER VERLAG, Stuttgart, 1966

5/3/3 "In den Gartenhöfen" és "Im Pfeiffengarten" beépítések

 • 1959-1961

 • Im Pfeiffengarten 4153, Reinach, Basel mellett, Svájc

 • Ulrich Löw, Theodor Manz

 • fotó: Foto-Kabus OHG, Konstabz

 • forrás: Hubert Hoffmann: Urban Low-Rise Group Housing, Terrace Houses, Patio Houses, Linked Houses, Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, 1967

5/3/4 "Haka" patio houses

 • 1963-1965

 • Hakamaankuja, Tapiola, Helsinki, Finnország

 • Pentti Ahola

 • fotó: The Museum of Finnish Architecture, Helsinki

 • forrás: Hubert Hoffmann: Urban Low-Rise Group Housing, Terrace Houses, Patio Houses, Linked Houses, Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, 1967

5/3/5 Kyftenbeltlaan, átrium- és sorház-együttes

5/3/6 Gassehaven lakóházas beépítés

 • 1973

 • Gassehaven, Holte, Dánia

 • Palle Suensons

 • fotó: Keld Helmer – Petersen

 • forrás: Paulhans Peters, Rolf Rosner, Wohn-Häuser,VERLAG GEORG D. W. CALLWEY, München, 1977

5/3/7 Sorházas lakótelep, helyi elnevezése: "asszuáni gát"

 • 1975

 • Futó utca, Perbál, Magyarország

 • Maros Tamás, Hámory Judit

 • fotó: Mózer István

 • forrás: Timon Kálmán, Korszerű kertes beépítések, a sorháztól a lakódombig, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1982

5/3/8 "Horstpad sorházak"

 • 1977

 • Hoevelaken, Hollandia

 • Jan Verhoeven

 • fotó: Mózer István

 • forrás: Timon Kálmán: Korszerű kertes beépítések, A sorháztól a lakódombig, Műszaki Tankönyvkiadó, Budapest, 1982

5/4/1 "Soholm housing estate"

 • 1950-1955

 • Bellevuekrogen, Klampenborg, Gentofte, Dánia

 • Arne Jacobsen

 • fotó: D+W

 • forrás: Carsten Thau, Kjeld Vindum: Arne Jacobsen, The Danish Architectural Press / Arkitektens Forlag, Koppenhága, 2001

5/4/2 "Carpet"-type housing estate "Biserhof"

 • 1956-1960

 • Biserhofstrasse, Biserhof, St. Gallen, Svájc

 • Heinrich Danzeisen, Hans Voser

 • fotó: Friedhelm Thomas

 • forrás: Karl Krämer, Einfalmilienhauser in der Gruppe, KARL KRÄMER VERLAG, Stuttgart, 1966

5/4/3 "In den Gartenhöfen" és "Im Pfeiffengarten" beépítések

 • 1959-1961

 • Im Pfeiffengarten 4153, Reinach, Basel mellett, Svájc

 • Ulrich Löw, Theodor Manz

 • fotó: Foto-Kabus OHG, Konstabz

 • forrás: Hubert Hoffmann: Urban Low-Rise Group Housing, Terrace Houses, Patio Houses, Linked Houses, Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, 1967

5/4/4 "Haka" patio houses

 • 1963-1965

 • Hakamaankuja, Tapiola, Helsinki, Finnország

 • Pentti Ahola

 • fotó: The Museum of Finnish Architecture, Helsinki

 • forrás: Hubert Hoffmann: Urban Low-Rise Group Housing, Terrace Houses, Patio Houses, Linked Houses, Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, 1967

5/4/5 Kyftenbeltlaan, átrium- és sorház-együttes

5/4/6 Gassehaven lakóházas beépítés

 • 1973

 • Gassehaven, Holte, Dánia

 • Palle Suensons

 • fotó: Keld Helmer – Petersen

 • forrás: Paulhans Peters, Rolf Rosner, Wohn-Häuser,VERLAG GEORG D. W. CALLWEY, München, 1977

5/4/7 Sorházas lakótelep, helyi elnevezése: "asszuáni gát"

 • 1975

 • Futó utca, Perbál, Magyarország

 • Maros Tamás, Hámory Judit

 • fotó: Mózer István

 • forrás: Timon Kálmán, Korszerű kertes beépítések, a sorháztól a lakódombig, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1982

5/4/8 "Horstpad sorházak"

 • 1977

 • Hoevelaken, Hollandia

 • Jan Verhoeven

 • fotó: Mózer István

 • forrás: Timon Kálmán: Korszerű kertes beépítések, A sorháztól a lakódombig, Műszaki Tankönyvkiadó, Budapest, 1982

5/5/1 Catal Hüyük

5/5/2 Catal Hüyük

5/5/3 Mathenesse Siedlung

 • 1922

 • Rotterdam, Hollandia

 • J.J.P.Oud

 • forrás: Günther Satmm, J.J.P.Oud, Bauten und Projekte 1906 bis 1963, Florian Kupferberg Verlag, Mainz, 1984

5/5/4 Mathenesse Siedlung

 • 1922

 • Rotterdam, Hollandia

 • J.J.P.Oud

 • fotó: Martien Kerkhof, Studio Retina

 • forrás: Ed Taverne/Cor Wagenaar/Martien de Vletter: J.J.P.Oud, Poetic Functionalist, Nai Publishers, Rotterdam, 2001

5/5/5 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Bent Ryberg

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

5/5/6 The Kingo Houses

 • 1956

 • Kingosvej, Helsingor, Dánia

 • Jorn Utzon

 • fotó: Morgens Prip-Buus

 • forrás: Jorn Utzon / Richard Weston, The Countryard Houses,Jorn Utzon Logbook, Morgens Prip-Buus /Edition Blondal, Hellerup 2004

5/5/7 Lakóházak

 • 2001-2002

 • Koppenhága, Dánia

 • Tegnestuen Vandkunsten

 • fotó: Olof Hultin

5/5/8 Lakóházak

 • 2001-2002

 • Koppenhága, Dánia

 • Tegnestuen Vandkunsten

 • fotó: Olof Hultin

6/1/1 Családi ház, orvosi rendelővel

 • 1961-1962

 • Kiskunhalas, Magyarország

 • Vellay István

 • fotó: Szabó István

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1963/1., 25. old.

6/1/2 Robie-ház

 • 1909

 • Chicago, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

6/1/4 Családi ház

 • 2002-2006

 • Madrid, Spanyolország

 • Eduardo Arroyo

 • fotó: Roland Halbe

 • forrás: 2G n.41: Eduardo Arroyo, Barcelona 2007

6/1/5 Gazdagréti lakótelep

 • 1983-1989

 • Budapest, Magyarország

 • forrás: Magyar Elektronikus könyvtár

6/1/6 Szociális lakóépület

 • 2002

 • Lakua, Spanyolország

 • Ercilla&Campo Arquitectura

 • fotó: César San Millán

 • forrás: Key Urban Housing, 174. old.

6/1/7 Saját ház

 • 1933-1935

 • Olaszország

 • Luigi Figini

 • fotó: Dipartimento di Progettazione dell'Architettura, Politecnico di Milano, foto:Topuntoli

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

6/1/8 Erőmű lakótelep

 • 1979-1980

 • Dorog, Magyarország

6/2/1 Családi ház, orvosi rendelővel

 • 1961-1962

 • Kiskunhalas, Magyarország

 • Vellay István

 • fotó: Szabó István

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1963/1., 25. old.

6/2/2 Robie-ház

 • 1909

 • Chicago, USA

 • Frank Lloyd Wright

 • fotó: Richard Weston

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

6/2/3 Klein Bottle house

6/2/4 Családi ház

 • 2002-2006

 • Madrid, Spanyolország

 • Eduardo Arroyo

 • fotó: Roland Halbe

 • forrás: 2G n.41: Eduardo Arroyo, Barcelona 2007

6/2/5 Gazdagréti lakótelep

 • 1983-1989

 • Budapest, Magyarország

 • forrás: Magyar Elektronikus könyvtár

6/2/6 Szociális lakóépület

 • 2002

 • Lakua, Spanyolország

 • Ercilla&Campo Arquitectura

 • fotó: César San Millán

 • forrás: Key Urban Housing, 174. old.

6/2/7 Saját ház

 • 1933-1935

 • Olaszország

 • Luigi Figini

 • fotó: Dipartimento di Progettazione dell'Architettura, Politecnico di Milano, foto:Topuntoli

 • forrás: Gennaro Postiglione: 100 Häuser für 100 Architekten,Taschen Deutschland GmbH, Köln, 2008

6/2/8 Erőmű lakótelep

 • 1979-1980

 • Dorog, Magyarország

6/3/1 Mathenesse Siedlung

 • 1922

 • Rotterdam, Hollandia

 • J.J.P.Oud

 • forrás: Günther Satmm, J.J.P.Oud, Bauten und Projekte 1906 bis 1963, Florian Kupferberg Verlag, Mainz, 1984

6/3/2 Zentai úti villa

 • 1934

 • Szépvölgyi út 88/b, Budapest II., Magyarország

 • Fischer József

 • fotó: Fischer József

 • forrás: Tér és Forma, 1935/1. 16-17 o.

6/3/3 Bridge house

6/3/4 Letterbox house

6/3/5 Tulipános házak

 • 1973

 • Atomerőműlakótelep, Paks, Magyarország

 • Csete György

6/3/6 Panelház

 • Debrecen, Magyarország

6/3/7 Moor-ház

 • 1962

 • Orinda, Kalifornia, USA

 • Charles Moor

 • fotó: Morley Baer Photography Trust

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

6/3/8 CODA

6/4/1 Mathenesse Siedlung

 • 1922

 • Rotterdam, Hollandia

 • J.J.P.Oud

 • forrás: Günther Satmm, J.J.P.Oud, Bauten und Projekte 1906 bis 1963, Florian Kupferberg Verlag, Mainz, 1984

6/4/2 Zentai úti villa

 • 1934

 • Szépvölgyi út 88/b, Budapest II., Magyarország

 • Fischer József

 • fotó: Fischer József

 • forrás: Tér és Forma, 1935/1. 16-17 o.

6/4/3 Bridge house

6/4/4 Letterbox house

6/4/5 Tulipános házak

 • 1973

 • Atomerőműlakótelep, Paks, Magyarország

 • Csete György

6/4/6 Panelház

 • Debrecen, Magyarország

6/4/7 Moor-ház

 • 1962

 • Orinda, Kalifornia, USA

 • Charles Moor

 • fotó: Morley Baer Photography Trust

 • forrás: Colin Davies: Key Houses of the Twentieth Century, Laurence King Publishing Ltd, London, 2006

6/4/8 CODA

6/5/1 Acéltornácos ház

6/5/2 Acéltornácos ház

6/5/3 Acél és fa ház

 • 2005

 • Asturias, Spanyolország

 • Ecosistemaurbano

 • fotó: Emilio P. Doiztua

 • forrás: 5/Architecture sustainable , Editorial Pencil s.l., Valencia 2007, 346. old.

6/5/4 Acél és fa ház

 • 2005

 • Asturias, Spanyolország

 • Ecosistemaurbano

 • fotó: Emilio P. Doiztua

 • forrás: 5/Architecture sustainable , Editorial Pencil s.l., Valencia 2007, 351. old.

6/5/5 22 Dandár park

6/5/6 22 Dandár park

6/5/7 "Kollektív ház"

 • 1978-1979

 • Miskolc, Magyarország

 • Bodonyi Csaba

 • fotó: Mózer István

 • forrás: Timon Kálmán, Korszerű kertes beépítések, a sorháztól a lakódombig, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1982

6/5/8 "Kollektív ház"

 • 1978-1979

 • Miskolc, Magyarország

 • Bodonyi Csaba

 • fotó: Mózer István

 • forrás: Timon Kálmán, Korszerű kertes beépítések, a sorháztól a lakódombig, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1982

7/1/1 A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának bérháza

 • 1937

 • Margit körút, Budapest, Magyarország

 • Hofstatter Béla, Domány Ferenc

 • fotós:Haar Ferenc

 • forrás: Tér és Forma, 1938, Pápai Ernő Műintézete, Budapest

7/1/2 Pasaréti úti társasház

 • 1937

 • Pasaréti út 7., II. Budapest, Magyarország

 • Molnár Farkas

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

7/1/3 Unité d'Habitation

 • 1952

 • Marseilles, Franciaország

 • Le Corbusier

 • fotó: FLC/ADAGP, Paris and DACS, London, 2008

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 82. old.

7/1/4 Társasház (Magház)

 • 2002

 • Rottenbiller u., Budapest, Magyarország

 • Dévényi Tamás

 • fotó: Häider Andrea

 • forrás: Alaprajz, 2002/05, 21. old.

7/1/5

7/1/6 Torre velasca

 • 1958

 • Milano, Olaszország

 • Lodovice B. Belgioioso, Enrice Peressutti, Ernesto N. Rogers

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1960, Műszaki Kiadó, Budapest

7/1/7 Makasa lakóépület

 • 2005

 • Les Palmas, Spanyolország

 • Alexis López Acosta, Xavier Iván Díaz Martín

 • fotó: Aitor Ortiz

 • forrás: a+t Density series, D Book, a+t ediciones, Vitoria-Gasteiz, Sp. 2007

7/1/8 Foghíjbeépítés a Várban

 • 1972

 • Úri utca, Budapest I., Magyarország

 • Horváth Lajos (KÖZTI)

 • fotó: Szabó József

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1978/6

7/2/1 A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának bérháza

 • 1937

 • Margit körút, Budapest, Magyarország

 • Hofstatter Béla, Domány Ferenc

 • fotós:Haar Ferenc

 • forrás: Tér és Forma, 1938, Pápai Ernő Műintézete, Budapest

7/2/2 Pasaréti úti társasház

 • 1937

 • Pasaréti út 7., II. Budapest, Magyarország

 • Molnár Farkas

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

7/2/3 Unité d'Habitation

 • 1952

 • Marseilles, Franciaország

 • Le Corbusier

 • fotó: FLC/ADAGP, Paris and DACS, London, 2008

 • forrás: Key Urban Housing of the Twentieth Century, 82. old.

7/2/4 Társasház (Magház)

 • 2002

 • Rottenbiller u., Budapest, Magyarország

 • Dévényi Tamás

 • fotó: Häider Andrea

 • forrás: Alaprajz, 2002/05, 21. old.

7/2/5

7/2/6 Torre velasca

 • 1958

 • Milano, Olaszország

 • Lodovice B. Belgioioso, Enrice Peressutti, Ernesto N. Rogers

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1960, Műszaki Kiadó, Budapest

7/2/7 Makasa lakóépület

 • 2005

 • Les Palmas, Spanyolország

 • Alexis López Acosta, Xavier Iván Díaz Martín

 • fotó: Aitor Ortiz

 • forrás: a+t Density series, D Book, a+t ediciones, Vitoria-Gasteiz, Sp. 2007

7/2/8 Foghíjbeépítés a Várban

 • 1972

 • Úri utca, Budapest I., Magyarország

 • Horváth Lajos (KÖZTI)

 • fotó: Szabó József

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1978/6

7/3/1 Bérház

 • 1929

 • Nyíregyháza, Magyarország

 • Dr. Kotsis Iván

 • forrás: A Tér és Forma, 1929, II., Budapest

7/3/2 A Georgia nyugdíjintézeti bérháza

 • 1936

 • Rákóczi út, Károly körút, Budapest, Magyarország

 • Dr. Tarát Béla, Novák Ede

 • fotó: Kozelka

 • forrás: A Tér és Forma, 1936, IX., Sós György, Budapest

7/3/3 Bérház

 • 1937

 • Rákóczi út 12., Budapest VII, Magyarország

 • Wälder Gyula

 • fotó: Kozelka Tivadar

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

7/3/4 Bérvilla

 • 1937

 • Himfy utca 9., Budapest IX., Magyarország

 • Wanner János

 • fotó: Seidner Zoltán

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

7/3/5 Bérház

 • 1937

 • Honvéd utca, Budapest, Magyarország

 • Rumszauer György

 • fotó: Seidner Zoltán

 • forrás: A Tér és Forma, 1939, XII., Pápai Ernő műintézete, Budapest

7/3/6 Társasház

 • 2005

 • Kapás út 26-44., Budapest, Magyarország

 • Hajnal Zsolt

 • fotó: Häider Andrea

 • forrás: Alaprajz, 12. évfolyam, 2005., március-április, 39. old.

7/3/7 61 lakásos szociális bérház

 • 2006

 • Madrid, Spanyolország

 • Amann-Canovas-Maruri

 • fotó: Ángel Baltanás, Estudio Amann-Cánovas-Maruri

 • forrás: 8/Multi-Family Housing, Editorial Pencil s.l. 2008

7/3/8 EMW lakóépület

 • 2001-2005

 • Calle Berrocal 52-58, Villaverde, Madrid, Spanyolország

 • David Chipperfield

 • fotó: Roland Halbe

 • forrás: Materia vol. 47, Federico Motta Editore, Milano 2005

7/4/1 Bérház

 • 1929

 • Nyíregyháza, Magyarország

 • Dr. Kotsis Iván

 • forrás: A Tér és Forma, 1929, II., Budapest

7/4/2 A Georgia nyugdíjintézeti bérháza

 • 1936

 • Rákóczi út, Károly körút, Budapest, Magyarország

 • Dr. Tarát Béla, Novák Ede

 • fotó: Kozelka

 • forrás: A Tér és Forma, 1936, IX., Sós György, Budapest

7/4/3 Bérház

 • 1937

 • Rákóczi út 12., Budapest VII, Magyarország

 • Wälder Gyula

 • fotó: Kozelka Tivadar

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

7/4/4 Bérvilla

 • 1937

 • Himfy utca 9., Budapest IX., Magyarország

 • Wanner János

 • fotó: Seidner Zoltán

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

7/4/5 Bérház

 • 1937

 • Honvéd utca, Budapest, Magyarország

 • Rumszauer György

 • fotó: Seidner Zoltán

 • forrás: A Tér és Forma, 1939, XII., Pápai Ernő műintézete, Budapest

7/4/6 Társasház

 • 2005

 • Kapás út 26-44., Budapest, Magyarország

 • Hajnal Zsolt

 • fotó: Häider Andrea

 • forrás: Alaprajz, 12. évfolyam, 2005., március-április, 39. old.

7/4/7 61 lakásos szociális bérház

 • 2006

 • Madrid, Spanyolország

 • Amann-Canovas-Maruri

 • fotó: Ángel Baltanás, Estudio Amann-Cánovas-Maruri

 • forrás: 8/Multi-Family Housing, Editorial Pencil s.l. 2008

7/4/8 EMW lakóépület

 • 2001-2005

 • Calle Berrocal 52-58, Villaverde, Madrid, Spanyolország

 • David Chipperfield

 • fotó: Roland Halbe

 • forrás: Materia vol. 47, Federico Motta Editore, Milano 2005

7/5/1 A Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának bérháza

 • 1937

 • Margit körút, Budapest, Magyarország

 • Hofstatter Béla, Domány Ferenc

7/5/2 Pasaréti úti társasház

 • 1937

 • Pasaréti út 7., Budapest II., Magyarország

 • Molnár Farkas

 • forrás: A Tér és Forma, 1937, X. szám, Tér és Forma szerkesztősége és kiadóhivatala, Budapest, 1937

7/5/3 Foghíjbeépítés a Várban

 • 1972

 • Úri utca, Budapest I., Magyarország

 • Horváth Lajos (KÖZTI)

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1978/6

7/5/4 Flower Tower

 • 2004

 • Párizs, Magyarország

 • Edouard Francois

7/5/5 Torre velasca

 • 1958

 • Milano, Olaszország

 • Lodovice B. Belgioioso, Enrice Peressutti, Ernesto N. Rogers

 • forrás: Magyar Építőművészet, 1960, Műszaki Kiadó, Budapest

7/5/6 Unité d'Habitation

 • 1952

 • Marseilles, Franciaország

 • Le Corbusier

7/5/7 Társasház (Magház)

 • 2002

 • Rottenbiller u., Budapest, Magyarország

 • Dévényi Tamás

7/5/8 Makasa lakóépület

 • 2005

 • Les Palmas, Spanyolország

 • Alexis López Acosta, Xavier Iván Díaz Martín

8/1/2 Earth House Estate Lättenstrasse

8/1/3 Passive progressive

8/1/4 Separation Creek House

8/1/5 Hof Residence

8/1/6 Hunsett Mill

8/1/7 Thomas Eco House

8/1/9 Privát ház

8/2/1 BedZED (Beddington Zero Energy Development)

8/2/2 Earth House Estate Lättenstrasse

8/2/3 Passive progressive

8/2/4 Separation Creek House

8/2/5 Hof Residence

8/2/6 Hunsett Mill

8/2/7 Thomas Eco House

8/2/9 Privát ház

8/3/1 E+ Green Home

8/3/2 Veljko Milkovic's Self-Heating Ecological House

8/3/3 Sunlighthouse

8/3/4 CODA

8/3/5 Passzívház

8/3/7 Reflecting Hube

8/3/9 Villa Cascais

8/4/1 E+ Green Home

8/4/2 Veljko Milkovic's Self-Heating Ecological House

8/4/3 Sunlighthouse

8/4/4 CODA

8/4/5 Passzívház

8/4/7 Reflecting Hube

8/4/9 Villa Cascais

8/5/2 Hunsett Mill

8/5/4 The Houl

8/5/5 Capitol Hill Residence

8/5/6 Capitol Hill Residence

8/5/7 Stacking Green

8/5/8 Stacking Green

	
<!DOCTYPE html>
<html lang="hu">
	<head>
		<meta charset="utf-8" />
		<title>LakoBOX játékok</title>
		<meta name="description" content="Építészeknek gyakorló memóriajáték" />
		<meta name="author" content="Szamos Andor: www.programozó.eu" />
		<link type="text/css" rel="stylesheet" href="stylesheet.css" />
		<link type="text/css" rel="stylesheet" href="http://code.jquery.com/ui/1.9.1/themes/base/jquery-ui.css" />
		<script type="text/javascript" src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.0/jquery.min.js" ></script>
		<script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/ui/1.9.1/jquery-ui.js" ></script>
		<script type="text/javascript" src="kezdojs.js"></script>
		<script type="text/javascript" src="js/jquery.cookie.js"></script>
		<script type="text/javascript" src="http://programozó.eu/social/socialize.js"></script>
	</head>
	<body>
		<div id="oldal">
			<div id="alap">
				<div id="menusor">
					<div id="cim" style="width:100%;"><a style="text-decoration:none;border:none;" href="index.html"><img class="kep" src="images/fejkep.JPG" style="display: block !important;width:100%;border:none;"/></a>
					</div>
					<div id="eredmeny" style="overflow:hidden;">
						<div style="overflow: hidden;">
							<div id="oranav"></div>
							<div id="boxbutton">
								<a href="javascript:" class="link" onclick="resetGame();">
								<div class="stopvez">
									Újraindít
								</div></a>
								<a href="javascript:" class="link" onclick="pauseGame();">
								<div class="stopvez">
									Megállít
								</div></a>

							</div>
						</div>
						<div id="csucs" style="width:100%;height:40px;">
							<a style="width:100%;margin-left:7px;">Legjobb idő:</a>
							<br/>
							<b id="ide" style="margin-left:7px;font-size:20px;font-family:Arial;"></b>
						</div>
					</div>
					<div id="bentvan" style="display:none;font-size:30px;padding:12px;">
						<a id="kivagy" class="felirat"></a>
						<br/>
					</div>

					<div id="gombok" style="display:none;min-width:330px;">
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="elsopont" style="background: rgb(220,215,4);">

							</div><a href="javascript:elso();" class="felirat">funkció igények</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="ma">
								<a id="ia" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(1)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ib" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(2)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujic" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(303)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ic" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(3)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="id" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(4)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="masodikpont" style="background: rgb(255,128,0);">

							</div><a href="javascript:masodik();" class="felirat">funkció terek</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="mb">
								<a id="ta" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(5)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="tb" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(6)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujtc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(703)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="tc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(7)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="td" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(8)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="harmadikpont" style="background: rgb(223,0,0);">

							</div><a href="javascript:harmadik();" class="felirat">funkcionális megoldások lakóházak</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="mc">
								<a id="ka" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(9)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="kb" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(10)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujkc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(1103)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="kc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(11)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="kd" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(12)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="negyedikpont" style="background: rgb(1,157,33);">

							</div><a href="javascript:negyedik();" class="felirat">funkció fény</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="md">
								<a id="fa" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(13)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="fb" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(14)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujfc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(1503)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="fc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(15)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="fd" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(16)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="otodikpont" style="background: rgb(46,226,4);">

							</div><a href="javascript:otodik();" class="felirat">alacsony intenzív rendszerek lakóházak</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="me">
								<a id="rta" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(17)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="rtb" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(18)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujrtc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(1903)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="rtc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(19)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="rtd" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(20)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="hatodikpont" style="background: rgb(128,128,0);">

							</div><a href="javascript:hatodik();" class="felirat">tartószerkezeti rendszerek lakóházak</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="mf">
								<a id="trta" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(21)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="trtb" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(22)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujtrtc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(2303)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="trtc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(23)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="trtd" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(24)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="hetedikpont" style="background: rgb(64,164,255);">

							</div><a href="javascript:hetedik();" class="felirat">közlekedési rendszerek terek</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="mg">
								<a id="kra" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(25)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="krb" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(26)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujkrc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(2703)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="krc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(27)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="krd" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(28)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="nyolcadikpont" style="background: rgb(0,128,128);">

							</div><a href="javascript:nyolcadik();" class="felirat">energiatudatos rendszerek lakóházak</a>
							<br/>
							<br/>
							<div class="kismenu" id="mh">
								<a id="gra" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(29)">1. pálya</a>
								<br/>
								<a id="grb" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(30)">2. pálya</a>
								<br/>
								<a id="ujgrc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(3103)">3. pálya</a>
								<br/>
								<a id="grc" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(31)">4. pálya</a>
								<br/>
								<a id="grd" style="display:none;" href="javascript:loadQuestion(32)">5. pálya</a>
							</div>
						</div>
						<div class="menuelem" onmouseover="$(this).css('opacity', '1');" onmouseout="$(this).css('opacity', '0.5');">
							<div class="menunegyzet" id="kilencedikpont" style="background: rgb(0,191,191);">

							</div><a href="LakoBOX.zip" class="felirat">saját játékok</a>
						</div>
					</div>
				</div>
			</div>
			<div id="jatek"></div>
			<div id="footer">
				<div id="bal">
					<div id="impresszum">
						<a href="javascript:$('#msg').dialog({width:500,height:500});"><b> <div class="menunegyzet" style="background: rgb(167,15,1) !important;"></div> Impresszum, szerzői jogok </b> </a>
					</div>
					<div id="help">
						<a href="javascript:$('#segitseg').dialog({width:500,height:500});"> Segítség </a>
					</div>
				</div>
				<div id="reklamok" style="width:40%;float: right;">
					<a href="http://www.montor.hu"> <img id="montor" class="kep" src="http://montor.hu/img/montor_logo_1.gif" style="border:none;margin-left:5px;display: block !important;float: right;overflow: hidden;height:100%;" /> </a>
					<a href="http://programozó.eu"> <img id="programozo" class="kep" src="http://programozó.eu/plc_programozas/images/programozas.jpg" style="border:none;margin-left:15px;display: block !important;float:right;overflow: hidden;height:100%;" /> </a>
				</div>
			</div>
		</div>
		<div id="bejelentkezes"><img class="kep" src="images/fejkep.JPG" style="display: block !important;width:100%;"/>
			<br/>
			<div style="width:90%;margin:0 auto;overflow:hidden;">
				<div id="meglevofelhasznalok" style="width:30%;float:left;overflow:hidden;"></div>
				<div id="ujreg" style="width:60%;float:right;overflow:hidden;">
					<div id="felhasznalo" >
						<input type="text" id="nev" maxlength="25" class="felirat" style="width:60%;height:30px;float:left;font-size:24px !important;" value="Új játékos" onclick="this.value=''"/>
						<div onclick="belep();"><img src="images/nyil.jpg" style="height:37px;margin-left: 10px;" />
						</div>
					</div>
				</div>
			</div>
			<img id="EUs" src="images/EUs.jpg" style="margin:0px auto;margin-top:30%;width:100%;" />
		</div>
		
		<div id="egyeb">
			<!--utolag akarjak modositani, ezert ezek kulon fajlban lesznek megadna, es js-sel betoltve-->
			<div id="msg" class="felugro">Gratulálok, nyertél!</div>
			<div id="impr" title="Impresszum" class="felugro"></div>
			<div id="segitseg" title="Segítség" class="felugro"></div>
		</div>
		<div style="display: none;" id="be"></div>
	</body>
</html>