Kísérleti épület-revitalizációk

Az építészet nem csodafegyver - előfordul, hogy nem őrá van szükség. Vagy nem éppen a megszokott fegyverzetében, közismert segédhadaival. Legalább két kortárs példánk van ilyen sikeres nem-építész konstruálásra: az egyik a CH2 - 2006 Melbourne Council House 2, a másik Bjarke Ingels vagyis a BIG iroda. Hazai példaként joggal gondolhatnánk Zalotay Elemérre, csakhogy az ő esetében hiányzik az átütő siker. Talán inkább Janesch Péter Nyugati Negyed pályázata az a szellemi teljesítmény, amely a hazai mezőnyből ide sorolható. Az esetekre talán az építés demokratizálódása lehetne az egyik kulcsszó. Akkor is, ha a BIG (és Janesch) példája éppen az erős egyéniség sikerét mutatja...
A Kísérleti épületrevitalizációk c. tananyag a hagyományos építészeti tervezés helyett a környezet szerepére helyezi a hangsúlyt.
Nem állítjuk, hogy leáldozott volna akár a sztárépítészeknek, akár a 'szép' épületek tündöklésének, de mellettük szintén sztárrá érett és művével javában formálja a világunkat egy nem-hagyományos, nem énközpontú környezetművészet, amely lényege szerint nem-mérnöki és nem-építészi. Ezek a jellegzetességek tapasztalatunk szerint egy korszerű rehabilitációs folyamatban hasznosíthatóak elsősorban, tipikus terepük a nagyvárosi szövet..

elérhető formátumok: